nlnl

Nieuws

Aanmelden nieuwsbrief

Deugdenyoga boek - Patty Jongemaets

Deugdenyoga boek - Patty Jongemaets

24 oktober 2012

Het boek deugdenyoga is een gids voor een bewust, gezond en gelukkig leven. Dit boek maakt yoga toegankelijk voor iedereen! Deugdenyoga maakt de prachtige maar soms moeilijke yoga filosofie (die vol met deugden zit) toegankelijker, hierdoor wordt het makkelijker deze filosofie en de deugden direct toe te passen je leven. Hierdoor ontstaat er een snellere verandering in je leven.

Het boek behandelt twaalf deugden zoals moed, vertouwen en begrip, waarmee je direct aan de slag kunt. Iedere deugd wordt ingeleid met tips over ademhaling, voeding en wellness. Het maakt je bewust hoe je soms in het leven staat, op wat voor manier je een positieve bijdrage kan leveren aan anderen en jezelf. Er staan leuke, vrolijke en speelse tips in, maar ook reflectievragen. Zo verdiep je op allerlei manieren een deugd. In het tweede gedeelte van ieder hoofdstuk wordt een yogales beschreven. Deze bevat mantra’s, asana’s, pranayama, meditaties en affirmaties. De lessen zijn evenwichtig opgebouwd en individueel uitvoerbaar. Het boek geeft een duidelijke uitleg over de meerwaarde van Deugdenyoga en is prachtig geïllustreerd met kleurrijke foto’s.

Wat is Deugdenyoga?
Deugdenyoga haalt je zielskwaliteiten (zoals moed, begrip, mededogen, dankbaarheid) omhoog. De theorie/filosofie van deze vorm yoga is laagdrempelig, het spreekt iedereen aan en is direct toepasbaar in het dagelijkse leven. In de oorspronkelijke yogafilosofie zijn heel veel deugden verwerkt alleen is het vaak heel moeilijk te begrijpen en moeilijk toepasbaar. Bij deugdenyoga zijn de deugden mede door de prachtige deugdenkaarten/reflectiekaarten heel makkelijk te begrijpen, te herkennen en direct toe te passen in je dagelijks leven. Door de deugd in de yogahoudingen, meditatie, ademoefeningen mee te nemen wordt een deugd nog intenser beleeft en "omhoog" gehaald, wat een diepgaande verandering geeft, bij jezelf en hierdoor ook je omgeving.
Mensen maken elkaar bewust. Vaak hoor ik dat mensen hun partner erin betrekken, thuis erover praten en zo spelenderwijs de ander ook bewuster en krachtiger maken.
Mensen gaan anders naar zichzelf kijken en naar anderen. Deugdenyoga haalt het best in jezelf en anderen omhoog! Dus het draagt op een bijzondere manier bij aan een liefdevollere wereld.

Ervaring
Graag wil ik iets delen wat er tijdens een tiener yogales gebeurde, hoe bewust tieners al gaan denken door de deugdenyoga.
De opdracht was dat ze aan het eind op een steen mochten schrijven welke deugd hun zou kunnen ondersteunen in dit komende schooljaar. Er werden prachtige deugden bedacht zoals zelfdiscipline en eenvoud. Toen kwam er een vraag welke deugd zou kunnen helpen om tegen de leerkrachten te kunnen zeggen dat het fijn zou zijn wanneer ze niet alleen vertellen wat niet mag.

De eerste dag op school hadden ze een hele lijst gekregen met NIET: je mp 3 speler in de klas, niet eten in de klas, niet je mobiel aan enz enz. Samen kwamen we op de deugd vriendelijkheid, maar hoe moest dit nu? Wanneer je een lijst maakt met dingen die wel mogen wordt het heel lang en weet je nog steeds niet wat niet mag. Zo zijn we dus geconditioneerd! Samen bedachten we hoe we deze regels dan in positieve vorm konden zetten. Het werd:`Gebruik je mp3 speler alleen in de pauze of buiten de klas. Buiten het klaslokaal mag je eten. Zet je mobiel pas wanneer je de school verlaat weer aan.

Meteen was er meer begrip. Bijzonder hoe de leerlingen op deze manier de leraren positief kunnen helpen. Let's hope dat ze ervoor openstaan! Bijzonder om te merken hoeveel baat de tieners erbij hebben en hoe ze vaak door deugden te gebruiken dingen oplossen en beter in hun vel komen te zitten.

Bestel het boek Deugdenyoga

Nederlands     English
× Heart4Earth maakt gebruik van cookies. Om meer over onze algemene voorwaarden te lezen klik hier.